Ελληνική Δημόσια Διοίκηση 2013 Edition

Στην τύχη του έχει εγκαταλειφθεί το δημόσιο, την ίδια στιγμή που καλείται να σηκώσει το βάρος της διάσωσης και ανόρθωσης της χώρας. Ακόμα και οργανισμοί που μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην αύξηση των εσόδων του δημοσίου θυμίζουν σήμερα μαυσωλεία με παρκαρισμένους υπαλλήλους οι οποίοι περιμένουν τη συνταξιοδότηση. Δίπλα στους συνήθως 50ρηδες υπαλλήλους εξακολουθούν να λειτουργούν ανενόχλητα τα κυκλώματα που απομυζούν το κρατικό ταμείο. Την ίδια ώρα που υπουργοί προσπαθούν να βγάλουν «από τη μύγα ξύγγι», κλείνουν τα μάτια στα φαινόμενα κακοδιοίκησης, ενώ συνεχίζουν τη μακρά παράδοση ανοχής στη διαφθορα.
Πάρτε για παράδειγμα όσα συνέβησαν με υπάλληλο κρατικού οργανισμού που ανήκει εδώ και μήνες στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ. Συνελήφθη επ´ αυτοφώρω να χρηματίζεται προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιώτες. Αντί η υπηρεσία να προχωρήσει στην απόλυσή της, αποφάσισε να συστήσει επιτροπή η οποία διεξάγει εδώ και μήνες Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) μολονότι η υπάλληλος πιάστηκε στα πράσα. Στην επιτροπή συμμετέχει και η προϊσταμένη της στην ίδια υπηρεσία. Η υπάλληλος αντί της απόλυσης κατάφερε προ εβδομάδων να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα με δόξα και τιμή, παίρνοντας και τους επιπλέον μισθούς που προβλέπει η νομοθεσία!
Η υπόθεση διαφθοράς με τη συγκεκριμένη υπάλληλο είναι παρωνυχίδα μπροστά στα όσα συμβαίνουν επί δεκαετίες στην ίδια υπηρεσία. Και όμως, εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς οργανόγραμμα, μολονότι έπρεπε να έχει καταρτισθεί από τον περασμένο Μάρτιο, επειδή συγχωνεύθηκε με άλλον οργανισμό. Αλλά πως να γίνει οργανόγραμμα όταν το προσωπικό της αποτελείται κυρίως από διευθυντές και τμηματάρχες, ενώ απουσιάζουν οι απλοί υπάλληλοι.
Πρόσφατα, μετά από ένα επεισόδιο ξυλοδαρμού σε παράρτημα του ιδίου οργανισμού στην Πελοπόννησο «ξηλώθηκε» ο τοπικός διευθυντής που ήρθε στα χέρια με υπάλληλό του. Ποιος τον αντικατέστησε; Κανείς. Ανατέθηκε στον διευθυντή Θεσσαλονίκης να ασκεί παράλληλα τα ίδια καθήκοντα για το παράρτημα στην περιοχή της Πελοποννήσου! Οσο για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προμήθειες, δε θυμίζει σε τίποτα όσα ακούμε καθημερινά για «νοικοκύρεμα» στο δημόσιο: Λίγες εβδομάδες πριν την πιλοτική έναρξη των ηλεκτρονικών προμηθειών στο δημόσιο, ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν έχει επίσημο κατάλογο προμηθευτών. Ούτε, βέβαια, δημοσιεύει αποφάσεις στη «Διαύγεια» γιατί έχει αυτοεξαιρεθεί, με απόφαση του δικού του νομκού συμβούλου!
Ετσι η διοίκηση μπορεί να προσλαμβάνει χωρίς πολλές διατυπώσεις διάφορους συμβούλους. Οι σύμβουλοι, τουλάχιστον οι πλέον φιλότιμοι εξ´ αυτών, κανουν τη δουλειά ώστε να αφήνουν το προσωπικό στην ησυχία του. Οσοι υπάλληλοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι. Η διοίκηση έχει αφήσει τον οργανισμό στον αυτόματο πιλότο, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Και ας χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ας είναι εμφανής η παρουσία των τρωκτικών.
Πρόκειται για μόνο μία περίπτωση δημόσιας υπηρεσίας που εξακολουθεί να λειτουργεί με το παλιό καλό μοντέλο «ο,τι βρέξει, ας κατεβάσει». Οι ελπίδες της χώρας λιγοστεύουν όσο δεν αλλάζει το δημόσιο.

This entry was posted in Διαφθορά, Νομοθεσία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε