Invest in Greece με SPV!

Για να διαπιστώσει κάποιος την σοβαρότητα με την οποία ασκούν τα καθήκοντά τους οι διορισμένοι από την κυβέρνηση για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων πρέπει να επισκεφτεί το δικτυακό τόπο του οργανισμού «Invest in Greece». Εκεί, στη σελίδα με τις στρατηγικές επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο περίφημο «fast track», παρουσιάζεται πρώτη και καλύτερη η επένδυση στην Κοζάνη για την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, η οποία προ εβδομάδων ακυρώθηκε! Αλλά και οι υπόλοιπες επενδύσεις που εντάχθηκαν στο νόμο για το «fast track» δεν πάνε καλύτερα: Μόνο μία προχώρησε ενώ οι άλλες έμειναν στα χαρτιά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας του δημοσίου να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε και να προχωρήσει την έκδοση των απαραίτητων αδειών εντός των ασφυκτικών προθεσμιών που προβλέπονται στο «fast track».
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε εδώ και κάτι μήνες ένα σχέδιο νόμου για την αλλαγή του «fast track» και την ουσιαστική στήριξη των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα. Το σχέδιο νόμου, που ακόμα εκκρεμεί, αποτελεί μνημείο υποκρισίας: Την ίδια στιγμή που διαλαλούν πως επιτέλους θα αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία που οδηγεί σε πολυετείς καθυστερήσεις, επιβάλλουν με το σχέδιο νόμου πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες! Ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, που χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα, μιλάει για ταχύτερη αδειοδότηση των επενδύσεων, από το κείμενο του σχεδίου νόμου αποκαλύπτεται πως στο υπουργείο δε γνωρίζουν ποιες διαδικασίες και ποια δικαιολογητικά απαιτούνται. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η απαίτηση (στο άρθρο 8) από τις δημόσιες υπηρεσίες να κοινοποιήσουν στο υπουργείο «αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις αδειοδοτικές διαδικασίες, τα δικαιολογητικά και τις διοικητικές πράξεις και γνωμοδοτήσεις που  απαιτούνται» για επενδύσεις αρμοδιότητάς τους;
Θα περίμενε κανείς πως πριν συνταχθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα είχαν μελετηθεί επαρκώς οι διαδικασίες και θα προτείνονταν λύσεις ώστε να μη βαλτώνουν για μήνες οι μεγάλες επενδύσεις. Αντ’ αυτού, στο υπουργείο βιάστηκαν να παρουσιάσουν ένα πολυσέλιδο νομοθέτημα, χωρίς να έχουν καταλάβει πως ακριβώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση. Στην ουσία νομοθετούν το αυτονόητο, την ενημέρωση του υπουργείου από τις υπηρεσίες για τη χαρτούρα που ζητούν από κάθε ταλαίπωρο επενδυτή! Το ίδιο ισχύει και με την περίφημη «Εταιρεία Ειδικού Σκοπού» (SPV) για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής με το επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Παρουσιάζεται ως πανάκεια, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες υπηρεσίες για τις μεγάλες επενδύσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης. Οταν προ μηνών ρωτήθηκε η ηγεσία του υπουργείου αν είναι λογικό σε μια περίοδο κρίσης να δημιουργούνται νέες εταιρείες, με επταμελή διοικητικά συμβούλια, υποστήριξε πως οι άνθρωποι που θα διοριστούν θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αμμισθί. Δεν το έχουμε ξεχάσει. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τους πατριώτες που θα διοικήσουν το SPV εμπνεύσεως του κ. Μηταράκη.

Δημοσιεύθηκε στη «δημοκρατία»

Advertisements
This entry was posted in "Ανάπτυξη", Επενδύσεις and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s