Το αυτονόητο ως μεταρρύθμιση

Οι πολιτικοί μας μπορεί έχουν πλήθος ελατωμμάτων, αλλά διαθέτουν ένα μεγάλο ταλέντο: Αρπάζουν το αυτονόητο, το συσκευάζουν σε μπουκαλάκια με φανταχτερό περυτίλιγμα και μας το πλασσάρουν ως μεταρρύθμιση, καινοτομία και πρωτοπορία. Ενίοτε στα ίδια μπουκαλάκια στριμώχνουν αναχρονιστικες ιδέες μαζί με σκοπιμότητες και το υλικό χρωματίζεται με μια δόση βαρύγδουπης εξαγγελίας ώστε να καλυφθούν και όσοι εξυπηρετούνται από τη ρύθμιση.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι το σχέδιο περί δημιουργίας "Εταιρείας Ειδικού Σκοπού" με το επταμελές διοικητικό συμβούλιο η οποία θα αναλάβει την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης μεταξύ Σουνίου και Φαλήρου. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης το πλάσαρε ως "διεθνώς κατοχυρωμένο εργαλείο" και παρασύρθηκε ακόμα και ο πρωθυπουργός. Βέβαια το "εργαλείο" χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχουν ήδη 5 – 6 κρατικές εταιρείες ή ειδικές υπηρεσίες που ασχολούνται με το ίδιο θέμα… Κατά τον κ. Μηταράκη ο διορισμός 5 – 7 κομματικών φίλων στο Δ.Σ. της "Εταιρείας Ειδικού Σκοπού" είναι μεταρρύθμιση, επειδή αναγκάστηκε να δεσμευθεί πως θα εργάζονται "αμμισθί".

Το ίδιο συμβαίνει με αρκετές από τις υπόλοιπες εξαγγελίες του υπουργείου Ανάπτυξης & Υποδομών, οι πολυπληθείς σύμβουλοι του οποίου διοργανώνουν 2 – 3 συνεντεύξεις την εβδομάδα για να παρουσιάσουν πρωτοβουλίες που προωθούνται επί χρόνια ή άλλες αυτονόητες κινήσεις για τη στήριξη της αγοράς και των επενδύσεων. Ενίοτε, επειδή οι πρωτοβουλίες εξαγγέλονται βιαστικά, ξαναεξαγγέλονται στην επόμενη συνέντευξη μέχρι κάποια στιγμή να καλυφθούν από τη σκόνη των νέων μεταρρυθμίσεων. Μεταρρύθμιση αποκαλείται στην Ελλαδα του 2012 αυτό που εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Εχουν, βέβαια, και ένα ελαφρυντικό στο υπουργείο: Η υστέρηση της χώρας είναι τέτοια που μας λείπουν ακόμα και τα αυτονόητα. Δεκτόν, αρκεί να μην τους δίνουμε – μέσω της ομοβροντίας εξαγγελιών και συνεντεύξεων – το χαρακτήρα επανάστασης. Επιπλέον, μήπως είναι προτιμότερο να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των εξαγγελθέντων αντί να χάνουμε χρόνο στην προετοιμασία τς επόμενης εξαγγελίας μιας αυτονόητης ρύθμισης;

Πάρτε, για παράδειγμα, την πρόσφατη διαρροή του υπουργείου σύμφωνα με την οποία θα παραχωρείται πενταετής άδεια παραμονής σε όσους αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Υποτίθεται πως στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών και τη στήριξη της αγοράς παραθεριστικής κατοικίας. Ομως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα, το θεσμικό πλαίσιο που είχε ανακοινώσει συνοδεία πυροτεχνημάτων η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού ουδέποτε λειτούργησε και οι σύμβουλοι του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ετοιμάζουν νέο νομοθέτημα.

Με μικρό περιορισμό των βαρύγδουπων εξαγγελιών τα υπουργεία μπορούν να επικεντρωθούν στο κυρίως έργο τους που είναι η δημιουργία περιβάλλοντος που θα ευνοεί πραγματικά τις επενδύσεις. Από νομοθετήματα χορτάσαμε, όπως προκύπτει από το νέο νόμο για τις «στρατηγικές επενδύσεις» που ετοιμάζουν στο υπουργείο Ανάπτυξης με το οποίο αλλάζει νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί προ διετίας. Τώρα είναι η ώρα για πράξεις.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s