Καύσιμα: Αδιαφορία με ανυπολόγιστο κόστος

Η εφαρμογή του συστήματος καταγραφής εισροών / εκροών στα πρατήρια καυσίμων και στα διυλιστήρια είχε αποφασιστεί το 2009 όταν στο υπουργείο Ανάπτυξης ήταν ο Κ. Χατζηδάκης. Εξαγγέλθηκε και πάλι από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010 και το 2011, ενώ στις αρχές του 2012 υπήρξε και σχετικός νόμος, με πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Σήμερα, ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος είναι και πάλι στο τιμόνι του υπουργείου Ανάπτυξης, εξήγγειλε πως από τον Απρίλιο του 2013 το σύστημα εισροών / εκροών θα λειτουργεί, αλλά μόνο στα πρατήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Θα χρειαστούν περίπου άλλοι 12 μήνες μέχρι την πλήρη λειτουργία του σε ολόκληρη την Ελλάδα και τη διασύνδεση με το κεντρικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Δηλαδή θα απαιτηθούν περί τα πέντε χρόνια για τη λειτουργία ενός συστήματος που θεωρείται σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, όταν στη γειτονική Βουλγαρία χρειάστηκαν μόνο πέντε μήνες! Μέσα σε λιγότερο από ένα εξάμηνο το αντίστοιχο σύστημα στη Βουλγαρία είχε λειτουργήσει με τα έσοδα του προϋπολογισμού να αυξάνονται κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ από τους πρώτους μήνες εφαρμογής.

Με τον ίδιο τρόπο (της πλήρους αδιαφορίας) αντιμετωπίστηκαν από την πολιτεία και τα άλλα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Τα περισσότερα περιλαμβάνονταν στο νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές του χρόνου, αλλά οι αρμόδιοι ξέχασαν να εκδώσουν τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Η εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού (GPS) στα βυτιοφόρα προβλέπονταν από τον ίδιο νόμο, αλλά σήμερα μάθαμε από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη πως πρόσφατα συστάθηκε η επιτροπή για τις τεχνικές προδιαγραφές! Το ίδιο ισχύει και για τους ιχνηθέτες, δηλαδή τις ειδικές χημικές ουσίες με τις οποίες θα χρωματίζονται τα καύσιμα ώστε να αποφεύγεται το λαθρεμπόριο (ειδικά με το ναυτιλιακό πετρέλαιο). Τώρα συστάθηκε η επιτροπή για τις προδιαγραφές!

Επρεπε να χρεοκοπήσει η χώρα, να συζητάμε επί μήνες για το αν θα κόψουμε ή όχι τα 30 ευρώ από τη σύνταξη του ΟΓΑ για να αποφασίσει η πολιτική μας τάξη πως έπρεπε να μπει τέλος στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Το παράδειγμα της Βουλγαρίας δείχνει πως το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να είχε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων από την εφαρμογή των συστημάτων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Ετσι δεν θα ασχολούμαστε επί τόσες εβδομάδες με το επίδομα γάμου ή την επικείμενη περικοπή του επιδόματος ανεργίας. Η αδιαφορία δεν αποτελεί αδίκημα για τους πολιτικούς μας.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s