Πως η λιτότητα στην Ελλάδα ενισχύει τους ισχυρούς του ευρωπαϊκού πυρήνα

Η σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων, εξαιτίας της πολυετούς κρίσης, προσφέρει αξιόλογα οφέλη στους πολυεθνικούς ομίλους της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της Ολλανδίας, την ίδια στιγμή που πλήττει τις επιχειρήσεις της Νότιας Ευρώπης οι εξαγωγές των οποίων προορίζονται για την Ευρωζώνη. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δείχνουν πως το ασθενές ευρώ ενισχύει τα έσοδα και την κερδοφορία όσων ισχυρών ομίλων έχουν σημαντικό ποσοστό κύκλου εργασιών εκτός της Ευρώπης όπως οι γαλλικές και γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι κολοσσοί της χημικής βιομηχανίας, αλλά και οι διεθνείς όμιλοι πολυτελών ειδών που εδρεύουν στη Γαλλία.

Αντίθετα, για τους «φτωχούς συγγενείς» της Νότιας Ευρώπης, αρκετοί εκ των οποίων εξάγουν προϊόντα στην Ευρωζώνη, η υποχώρηση του ευρώ δεν προσφέρει τα ίδια οφέλη τόσο σε επίπεδο εσόδων, όσο και επίπεδο κερδοφορίας. Τα στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές του 2012 δείχνουν ακριβώς αυτή την τάση. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης πλήττονται και από την υποχώρηση της ανάπτυξης εντός Ευρωζώνης, ενώ δεν επωφελούνται από το φθηνό ευρώ αφού έχουν περιορισμένη παρουσία σε αγορές εκτός Γηραιάς Ηπείρου. Μοναδική ελπίδα για χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία είναι η υποκατάσταση των περιορισμένων εξαγωγών από αυξημένη τουριστική κίνηση λόγω του φθηνού ευρώ.

Μια ιδέα για τα άμεσα οφέλη των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών από το ασθενές ευρώ δίνει μια πρόσφατη έκθεση της Credit Suisse την οποία επικαλούνται οι Financial Times. Οι αναλυτές του ελβετικού επενδυτικού οίκου εκτιμούν πως το 2013 τα συναλλαγματικά οφέλη των Γερμανών αυτοκινητοβιομηχάνων θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ το 2012. Το ασθενέστερο ευρώ συνέβαλλε και στη συντήρηση των εσόδων κάποιων γερμανικών ομίλων οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα έγραφαν πολύ περιορισμένα οφέλη σε επίπεδο τριμήνου. Η Siemens, για παράδειγμα, πάλι σύμφωνα με τους Financial Times, είχε στο τελευταίο τρίμηνο πωλήσεις 19,5 δισ. ευρώ με άνοδο 10%, αλλά η μισή αύξηση οφείλονταν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Την ίδια στιγμή που οι λογιστές της τρόικας ξεφουρνίζουν με κάθε ευκαιρία το παραμύθι της «ανταγωνιστικότητας που θα ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές», η ανελέητη λιτότητα διαλύει ότι έχει απομείνει από τον παραγωγικό ιστό της χώρας και – σε συνδυασμό με την ατολμία των Ευρωπαίων ηγετών που βαθαίνει την κρίση στην Ευρώπη – οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Τα στοιχεία για τις εξαγωγές δείχνουν πως οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (τότε που ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης μιλούσε για «εξαγωγική έκρηξη»!) δεν επιβεβαιώνονται. Η Ευρωζώνη ήταν η κύρια αγορά πολλών ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και το στραβοπάτημα της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν τις ευνοεί. Αντίθετα, οι εξαγωγές τους περιορίζονται, παρά την υποτιθέμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας από τις μειώσεις μισθών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τον Ιούνιο οι εξαγωγές ελληνικών εταιρειών προς χώρες της Ε.Ε. συνέχισαν να κινούνται πτωτικά για τρίτο συνεχή μήνα (-2,3%). Γι’ αυτό και συνεχίζει να υποχωρεί το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο, όμως, παραμένει σε υψηλά επίπεδα (61,3% έναντι 38,7% των τρίτων χωρών). Με δεδομένη την χαμηλή προστιθέμενη αξία των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων, η αύξηση του 6% σε σχέση με την περυσινή χρονιά δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς.

Τα πενιχρά αποτελέσματα της διετούς εμμονής της τρόικας στη μείωση του εργατικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές επιβεβαιώνουν σοβαρούς, μη κρατικοδίαιτους, επιχειρηματίες οι οποίοι εδώ και χρόνια επισημαίνουν το αυτονόητο: Η περιορισμένη διεθνής παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων δε συνδέεται τόσο με το εργατικό κόστος, όσο με την απουσία καινοτόμων προϊόντων και τις λοιπές στρεβλώσεις στην οικονομία, όπως η διαπλοκή που επέτρεπε τα εύκολα κέρδη από το δημόσιο. Γι’ αυτό και οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από την πολιτική της τελευταίας διετίας δεν είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s