Για τον αγωνιστή του λαού Ευαγγ. Βενιζέλο

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από 12 μήνες ο Ευαγγ. Βενιζέλος επιχειρεί με τις γνωστές αριστοτεχνικές λεκτικές πιρουέτες να αποφύγει το πολιτικό κόστος και τις τεράστιες ευθύνες για την κατάντια της χώρας. Πέρυσι το καλοκαίρι, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου «πούλησε» στους ιθαγενείς δήθεν παλικαρίσια στάση απέναντι στους δανειστές επειδή ήθελε να αποφύγει τις περικοπές στο βαθύ κράτος. Ως αποτέλεσμα, οι εκπρόσωποι της τρόικας πήραν το αεροπλάνο και έφυγαν, ενώ ο κ. Βενιζέλος κατάλαβε στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup πως η κοροϊδία τελειώνει.

Η περυσινή σύγκρουση, που είχε ως στόχο την προστασία της κρατικοδίαιτης εκλογικής πελατείας του τότε κυβερνώντος κόμματος, ήταν η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Οταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι, ο δήθεν οπαδός των μεταρρυθμίσεων Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να παραπλανήσει του κοινοτικούς εταίρους με το γνωστό δημοψήφισμα, ο κ. Βενιζέλος αρχικώς συμφώνησε, στη συνέχεια αρρώστησε και κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής από τις Κάννες, τράβηξε το χαλί κάτω από τον Γ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια συμφώνησε, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου, στους επαχθείς όρους του δεύτερου μνημονίου.

Τώρα, πριν παρέλθει 12μηνο από τους περυσινούς θεατρινισμούς που πληρώσαμε πανάκριβα, ο κ. Βενιζέλος επανέρχεται και προτείνει να μεταθέσουμε για δύο – τρία χρόνια τα μισά μέτρα του μνημονίου στα οποία ο ίδιος συμφώνησε προ λίγων μηνών. Εχει, βέβαια, το γνωστό επιχείρημα της ύφεσης η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπε το δεύτερο μνημόνιο. Στην πραγματικότητα, όμως, όλοι γνώριζαν πως η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν παίρνουν στα σοβαρά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Του υπενθυμίζουν πως συμφώνησε με τις επώδυνες περικοπές των 11,6 δισ. ευρώ, αλλά ως καλός Ελλην πολιτικός άφησε για την επόμενη κυβέρνηση τη συγκεκριμενοποίηση τους. Ελάτε, όμως, που η μοίρα έφερε τον κ. Βενιζέλο να συμμετέχει στην κυβέρνηση που πρέπει να αποφασίσει για τα μέτρα ώστε να τιμήσει την υπογραφή του και τις δεσμεύσεις του. Τώρα ανακάλυψε πως η κοινωνία έχει ελάχιστες αντοχές; Τώρα διαπίστωσε πως είναι φαιδρό να συζητά την περικοπή 30 ευρώ από τη σύνταξη των αγροτών προκειμένου να μη βάλει χέρι στο αχανές δημόσιο;

Την Τρίτη προσπάθησε, μάλιστα, να κρυφτεί πίσω από τον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει την ευθύνη των χειρισμών και πως το ΠΑΣΟΚ απλώς στηρίζει, με βάση την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων. Υπό κανονικές συνθήκες, αφού ως υπουργός Οικονομικών δέχθηκε τις περικοπές των 11,6 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να είναι τώρα ο πλέον προετοιμασμένος εκ των τριών πολιτικών αρχηγών για να τις παρουσιάσει αναλυτικά. Αντ’ αυτού εμφανίζεται να προτείνει έναν δήθεν «δεκάλογο» ο οποίος στην ουσία περιλαμβάνει ένα μέτρο: τη χρονική μετάθεση των περικοπών για τις οποίες ο ίδιος συμφώνησε προ λίγων μηνών.

Φαντάζομαι πως δεν περιμένετε να μας πάρουν σοβαρά οι ευρωπαίοι εταίροι μας και οι λογιστές της τρόικας. Δε μπορούν να διανοηθούν πως λίγους μήνες μετά τη φαρδιά πλατιά υπογραφή των πολιτικών αρχηγών στο μνημόνιο και στις περικοπές των 11,6 δισ., η πολιτική μας τάξη προσπαθεί να βρει 200.000.000 έως 300.000.000 ευρώ προκειμένου να μη βάλει χέρια στα ειδικά μισθολόγια. Οσοι κατηγορούν τους δανειστές για αναλγησία πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως το δρόμο τον άνοιξαν διάπλατα ο κ. Βενιζέλος και αρκετοί κρατικοδίαιτοι του ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο) οι οποίοι τώρα σκούζουν για τις αντοχές των πολιτών. Και τότε και τώρα οι συγκεκριμένοι λένε τη μισή αλήθεια. Τότε επειδή πίστευαν πως το να βάλουν ένα τεράστιο νούμερο (περικοπές 11,6 δισ. σε δύο χρόνια) στο δεύτερο μνημόνιο δεν θα τους κοστίσει πολιτικά, αφού θα την πλήρωνε η επόμενη κυβέρνηση που θα καθόριζε τα μέτρα με λεπτομέρεια. Τώρα επειδή δε θέλουν να πουν την πικρή αλήθεια στους πολίτες, για τα χρήματα που δεν υπάρχουν και για τα δανεικά που έχουμε ανάγκη.

 Το σημερινό άρθρο στην «κυριακάτικη δημοκρατία»

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s