Το πρώην Ξενία Λαγονησίου, μια σύμβαση και το δημόσιο χρήμα

Οι σκηνές απείρου κάλλους που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ, δημιουργήθηκε από συγχώνευση της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) και τη δικαστική διαμάχη με τον όμιλο «Αττικός Ηλιος» που διαχειρίζεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Grant Resort Lagonissi» δείχνουν πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη διαφάνεια και τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

    Η ΕΤΑΔ βρίσκεται σε πολυετή δικαστική διαμάχη με τον όμιλο του κρητικού επιχειρηματία Παντ. Μαντωνανάκη (Elounda Beach, κλπ) που το 1999 υπέγραψε 40ετη σύμβαση εκμετάλλευσης του πρώην Ξενία Λαγονησσίου. Η σχετική σύμβαση είναι μία από τις δεκάδες ζημιογόνες παραχωρήσεις τουριστικών ακινήτων για το ελληνικό δημόσιο, ενώ και ο όμιλος Μαντωνανάκη υποστηρίζει πως ζημιώνεται καθώς δεν προχωρούν οι επενδύσεις που σχεδίασε στο συγκρότημα. Συνεχίζει όμως να το εκμεταλλεύεται (π.χ. τον Μάρτιο δεν υπάρχει ελεύθερο δωμάτιο…), ενώ χωρίς τέλος είναι και οι εκατέρωθεν δικαστικές προσφυγές, οι διαιτησίες, κλπ.

    Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου έληγε η προθεσμία κατάθεσης έφεσης από την ΕΤΑΔ σε δικαστική απόφαση του προηγούμενου χρόνου που δικαίωνε την πλευρά Μαντωνανάκη. Αφορμή για τον τελευταίο γύρο αλληλοπροσφυγών ήταν μια τροποποιητική σύμβαση του 2009 που το προηγούμενο Δ.Σ. της ΕΤΑΔ, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημ. Λάμπρου, θεώρησε πως ζημίωνε το δημόσιο με περίπου 86.000.000 ευρώ. Η διαιτησία δικαίωσε, όμως, τον ξενοδοχειακό όμιλο και στις 9 Φεβρουαρίου επρόκειτο να συνεδριάσει το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ προκειμένου να αποφασίσει αν κατατεθεί η έφεση.

    Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση έφτασε στην ΕΤΑΔ επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεοδ. Πάγκαλου με την οποία ζητούσε από το διοικητικό συμβούλιο να απόσχει από «οποιεσδήποτε περαιτέρω δικαστικές της ενέργειες»! Ο κ. Πάγκαλος προειδοποιούσε, μάλιστα, πως από τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων (υπέρ της «Αττικός Ηλιος») θα προκύψουν σημαντικές ζημιές για το δημόσιο.

    Στη συνεδρίαση είχε ζητήσει να παρευρεθεί και ο κ. Παντ. Μαντωνανάκης, αλλά το Δ.Σ. δεν δέχθηκε να τον ακούσει. Τελικά κατάφερε να μπει στην αίθουσα… Το διοικητικό συμβούλιο έθεσε σε ψηφοφορία το αν θα πρέπει να υποβάλλει έφεση και η απόφαση ήταν ισοπαλία (δύο παρευρισκόμενα μέλη ψήφισαν υπέρ και δύο κατά). Ολοι έφυγαν ανακουφισμένοι για τα σπίτια τους. Με την ισοπαλία όλοι ήταν ευχαριστημένοι.

    Την άλλη ημέρα το πρωί ένας δικηγόρος της ΕΤΑΔ κατέθεσε, όμως, έφεση κατά της απόφασης που δικαιώνει τον όμιλο του κ. Μαντωνανάκη με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το απόλυτο μπάχαλο. Ο επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της ΕΤΑΔ εμφανίστηκε να υποβάλλει την παραίτησή του (αν και επέστρεψε μετά από 3 ημέρες στην εταιρεία!) επειδή δε γνώριζε πως θα υποβάλλονταν έφεση, κόντρα στην «ισοπαλία» του διοικητικού συμβουλίου. Ολοι ψάχνουν να βρουν με εντολή τίνος κατατέθηκε η έφεση, κόντρα στις απαιτήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Πολλοί θεωρούν πως ο δικηγόρος δεν έδρασε μόνος του, αλλά είχε λάβει εντολές από τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων το οποίο εποπτεύει την ΕΤΑΔ. Στηρίζονται στο γεγονός πως ο συγκεκριμένος δικηγόρος εργάζεται και στο Ταμείο.

    Ακολούθησε το ξήλωμα ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ και η αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου Δημ. Λάμπρου ο οποίος είχε κατηγορηθεί πως επί σχεδόν δυόμισι χρόνια απλώς φρόντιζε να βολέψει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην εταιρεία τουριστικών ακινήτων.

    Μέχρι σήμερα στην εταιρεία και στην κυβέρνηση αδυνατούν να καταλάβουν τι ακριβώς επιδιώκει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στη σχέση με το Grand Resort Lagonissi. Να συνεχίσει τη δικαστική διαμάχη με τον όμιλο Μαντωνανάκη όταν μέχρι στιγμής έχει καταφέρει και να γράφει ζημιές και να χάνει τις υποθέσεις (παρά τις αδρότατες αμοιβές σε δικηγόρους); Να σταματήσει τη ζημιογόνο σύμβαση μέσω ενός εντίμου συμβιβασμού με τον πανίσχυρο ξενοδοχειακό όμιλο; Πάντως, αν ήθελε να σταματήσει η δικαστική διαμάχη, όπως ζήτησε και ο κ. Πάγκαλος, δεν θα έστελνε το δικηγόρο να υποβάλλει έφεσε κόντρα στο Δ.Σ. της ΕΤΑΔ. Μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση, τα κέρδη από την εκμετάλλευση ενός ακόμα φιλέτου της Αττικής θα πηγαίνουν μόνο σε μια τσέπη και όχι στο δημόσιο στο οποίο ανήκει η έκταση.

Ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε χθες στην «κυριακάτικη Δημοκρατία»

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s