Πληρώνουμε ακριβά την ανυποληψία των πολιτικών μας

Πριν από λίγες ημέρες σε ένα καφέ της Πλατείας Συντάγματος ένα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιέγραφε την εμπειρία του από το υπουργείο Ανάπτυξης. «Γνώριζα τον κ. Χρυσοχοϊδη και σε μια εκδήλωση του ζήτησα να συναντηθούμε ώστε να συζητήσουμε για θέματα χρηματοδότησης της οικονομίας», έλεγε. Ο υπουργός «δέχθηκε με μεγάλη ευχαρίστηση». Τι συνέβη στη συνέχεια; «Αφησα μήνυμα στο γραφείο του πριν έρθω για δεύτερη φορά στην Ελλάδα ώστε να κανονιστεί το ραντεβού, αλλά δεν πήρα απάντηση. Οταν ήρθα στην Αθήνα, ξαναπήρα τηλέφωνο στο γραφείο του. Πάλι δεν υπήρξε απάντηση. Λίγες ώρες πριν αναχωρήσω προσπάθησα και πάλι να επικοινωνήσω, χωρίς αποτέλεσμα».

    Ο γερμανός αντικαγκελάριος Φιλιπ Ρέσλερ είχε μια διαφορετική εμπειρία με τον ίδιο υπουργό, αν και ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης βρήκε προχθές οργισμένος στον τηλεοπτικό σταθμό Mega προκειμένου να τον διαψεύσει. Τι είπε ο Φ. Ρέσλερ για τις συναντήσεις του με τον υπουργό Ανάπτυξης και την επίσκεψή του, το περασμένο φθινόπωρο στην Αθήνα όπου υπέγραψε ολόκληρο μνημόνιο για επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα; Οταν ρώτησε τον υπουργό Ανάπτυξης για τα σημεία που μπορούν να βοηθήσουν οι Γερμανοί ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε: «Θα είμαι έτοιμος σε δύο εβδομάδες». Ενάμισι μήνα μετά ο Ρέσλερ ήρθε στην Αθήνα και ξαναρώτησε. «Θα σου πω σε μία εβδομάδα!» ήταν η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κατά τον γερμανό αντικαγκελάριο.

    Η άποψη των ευρωπαίων εταίρων για την ποιότητα του πολιτικού μας προσωπικού συμπυκνώνεται στα δύο παραδείγματα με τον υπουργό Ανάπτυξης ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για αντιστροφή της σημερινής κατάστασης. Γι' αυτό και τις τελευταίες εβδομάδες πυκνώνουν οι επιθέσεις κατά της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας καθώς θεωρείται ανεπαρκής, ανίκανη να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά οικονομική κρίση. Αρκετοί ευρωπαίοι πολιτικοί αδυνατούν να πιστέψουν πως κάπου στη Μεσόγειο υπάρχουν συνάδελφοί τους που άλλα λένε, άλλα εννοούν και άλλα πράττουν. Ανθρωποι στους οποίους είναι άγνωστη η λέξη συνέπεια. Πολιτικοί που αδυνατούν να δεσμευτούν για το παραμικρό και όταν το κάνουν εκτίθενται.

    Οι ευρωπαίοι διαπιστώνουν αυτό που γνωρίζουν εδώ και χρόνια οι περισσότεροι πολίτες στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες μας δεν μπορούν να τραβήξουν το κάρο, ακόμα και αν θέλουν. Τόσα χρόνια είχαν μάθει να κάθονται πάνω στο κάρο το οποίο κινούνταν με πρώτη ύλη τα δανεικά. Κάθε πρόβλημα είχε μία και μόνο λύση: «Κόψτε ένα κονδύλι»! Το πολύ – πολύ να χρειάζονταν και μερικές προσλήψεις. Ακόμα και οι λίγοι που αποφάσιζαν να σηκώσουν τα μανίκια χάνονταν μέσα στη θύελλα κονδυλίων και διορισμών…

    Γι' αυτό και οι εταίροι μας γίνονται ολοένα και περισσότερο καχύποπτοι και ζητούν ολοένα και πιο σκληρές δεσμεύσεις από την Ελλάδα. «Ας ζητήσουμε δέκα για να πάρουμε τα πέντε» σκέφτονται και επιβάλλουν, χωρίς έλεος, σκληρά μέτρα. Οι δηλώσεις των τελευταίων μηνών, που έγιναν ακόμα πιο επιθετικές τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν πως αν δεν αποκατασταθεί η εικόνα του πολιτικού μας προσωπικού, οι δανειστές θα επιμένουν στην επιβολή δυσβάστακτων όρων και προσβλητικών μηχανισμών ελέγχου.

    Δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της "Δημοκρατίας"

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Πληρώνουμε ακριβά την ανυποληψία των πολιτικών μας

  1. Ο/Η Νίκος Αναγνώστου λέει:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s