ΕΣΠΑ: Το ξεχασμένο Σχέδιο Μάρσαλ

Εδώ και πολλούς μήνες προσπαθούν να μας πείσουν από το υπουργείο Ανάπτυξης για το θαύμα με τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ οι οποίες εμφανίζονται σε επίπεδα – ρεκόρ, με ρυθμούς ανόδου που προκαλούν ίλιγγο σε όσους γνωρίζουν την ελληνική γραφειοκρατία. Η σκληρή πραγματικότητα, που γνωρίζει η αγορά, είναι πως οι ουσιαστικές παρεμβάσεις του ΕΣΠΑ, αυτές που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη και θα προσθέσουν θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες (από τους οδικούς άξονες μέχρι τους βιολογικούς καθαρισμούς) έχουν βαλτώσει εδώ και χρόνια. Οι υπουργοί εξαγγέλουν πως αντικαθιστούν τα ξεχασμένα έργα, με νέα, με την ελπίδα πως κάποιο θα ξεκολλήσει. 

Στην πραγματικότητα, το πλήρες ξεχαρβάλωμα της κρατικής μηχανής και η παντελής απουσία ρευστότητας στην αγορά οδηγούν στο βάλτο τα νέα έργα και η ζωή συνεχίζεται. Το δημόσιο, που οφείλει δισεκατομμύρια σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καλείται να μοιράσει νέα κονδύλια, αλλά ουδείς πιστεύει πως θα πληρωθεί στην ώρα του, έστω και μέσω ΕΣΠΑ. Από το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώνουν τα «ρεκόρ συμμετοχής» στα διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ, με τα οποία μοιράζουν μικροποσά σε επιχειρήσεις (π.χ. digimobile) που καταθέτουν προσφορές «με το κιλό». Για να αποφύγουν την ουσιαστική αξιολόγηση των υποψηφίων για χρηματοδότηση έχουν εφαρμόσει το σύστημα «όποιος προλάβει πρώτος», με την αγορά να διαμαρτύρεται. Σε ορισμένα προγράμματα, δρουν «φασονατζήδες» οι οποίοι υποβάλλουν σωρηδόν την ίδια πρόταση για λογαριασμό δεκάδων διαφορετικών πελατών.

Οσο για τα σημαντικά έργα, τοπικού ή υπερτοπικού χαρακτήρα, τα περισσότερα βρίσκονται ακόμα υπό μελέτη… Οπως γνωρίζουν πλέον και οι αδαείς περί το ΕΣΠΑ, τα υπουργεία, οι περιφέρειες και οι άλλοι οργανισμοί ενέταξαν στα προγράμματα δεκάδες τυχαία έργα για τα οποία δεν υπήρχαν ούτε οι στοιχειώδεις μελέτες. Στην πορεία διαπιστώθηκε πως απαιτούνται χρόνια και πολύς κόπος για την λεγόμενη ωρίμανση κάθε έργου (τη σύνταξη των μελετών, την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, κλπ), αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε. Αφού χάθηκαν 4 – 5 χρόνια με τα έργα να εμφανίζουν μηδενική απορρόφηση, τότε ήρθε το υπουργείο και τα αντικατέστησε με άλλα!

Το υπουργείο Ανάπτυξης προσέδωσε πανηγυρικό χαρακτήρα στο ξεσκαρτάρισμα, αλλά είναι αδύνατο να δεσμευτεί στις υπηρεσίες της Κομισιόν πως τα νέα έργα θα προχωρήσουν. Εδώ οι περιφέρειες ψάχνουν κονδύλια για να πληρώσουν εταιρείες που είχαν αναλάβει παλαιότερα έργα και τα άφησαν στη μέση εξαιτίας της στάσης πληρωμών στο δημόσιο. Εχουμε φτάσει μέχρι του σημείου να απειλούμαστε με υψηλά ημερήσια πρόστιμα (34.000 ευρώ για κάθε παράνομη χωματερή που εξακολουθεί να λειτουργεί) όταν τα σχετικά έργα επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ, αλλά η κρατική μηχανή αδυνατεί να τα απορροφήσει. Μεταξύ μας, λείπουν ακόμα και τα ελάχιστα κονδύλια που πρέπει να συμπληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Το ίδιο ισχύει και με τους βιολογικούς καθαρισμούς και άλλες περιβαλλοντικές δράσεις για τις οποίες θα κληθούμε να πληρώνουμε επειδή δεν παίρνουμε τα δωρεάν χρήματα που μας δίνουν!

Οσοι σπεύδουν σήμερα να επαναλάβουν τα περί Σχεδίου Μάρσαλ πρέπει να γνωρίζουν πως οι Κοινοτικοί άλλα πιστεύουν: «Εδω έχετε ένα Σχέδιο Μάρσαλ μέσα στα χέρια σας και αδυνατείτε να το προχωρήσετε» λένε στους Ελληνες υπουργούς δείχνοντας τον κατάλογο με τα έργα του ΕΣΠΑ. Φτάσαμε μέχρι του σημείου να κινδυνεύουμε με επιστροφή κονδυλίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης επειδή τα έργα που εντάξαμε ουδέποτε υλοποιήθηκαν ή ολοκληρώθηκαν. Καιρός να ανασκουμπωθούμε!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to ΕΣΠΑ: Το ξεχασμένο Σχέδιο Μάρσαλ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s