ΕΥΔΑΠ:Θάβουν την αποξηραμένη λυματολάσπη στην Ψυττάλεια και κάνουν τις πάπιες

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΥΔΑΠ καθώς αναζητείται επείγουσα λύση για τη μεταφορά και αποθήκευση των 150 τόνων αποξηραμένης λυματολάσπης που παράγονται ημερησίως από το εργοστάσιο ξήρανσης στην Ψυττάλεια. Από την προηγούμενη Πέμπτη, οι δύο αποθήκες στις οποίες αποθηκεύονται προσωρινά τα υπολλείμματα είναι πλήρεις και χρησιμοποιείται λάκκος πάνω στο νησί. Αλλά και αυτή λύση είναι προσωρινή αφού σε 2 – 3 ημέρες θα έχει γεμίσει και ο λάκκος. Μέχρι χθες είχαν θάψει στην Ψυττάλεια περί τους 2000 τόνους και συνεχίζουν μολονότι υπήρξε επεισοδιακή επίσκεψη του δημάρχου Κερατσινίου.

    Οι εταιρείες που έχουν υπογράψει συμβάσεις μεταφοράς και διάθεσής της αποξηραμένης λυματολάσπης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αδυνατούν να τις εκπληρώσουν. Πολλοί φοβούνται πως αν δε βρεθεί άμεσα τρόπος μεταφοράς τους, θα επαναληφθούν εικόνες του 2006 όταν η λυματολάσπη θάβονταν στο νησί ή μεταφέρονταν εκτός σε συνθήκες κρίσης.

    Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη λειτουργία της μονάδας ξήρανσης, η ΕΥΔΑΠ δεν έχει υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις για τη διάθεση των υπολλειμμάτων. Στηρίζονταν σε συμβόλαια και απευθείας αναθέσεις σε δύο – τρεις εταιρείες οι οποίες και αναλάμβαναν να μεταφέρουν την αποξηραμένη λάσπη εκτός Ψυττάλειας και να τη διαθέσουν, ως καύσιμο υλικό, σε τσιμεντοβιομηχανίες ή άλλα εργοστάσια σε Ελλάδα και Κύπρο.

    Στην ουσία, δύο εταιρείες μετέφεραν περί τους 41.000 τόνους που παράγει το εργοστάσιο ξήρανσης ετησίως: Μεγάλες ποσότητες μετέφερε η ΑΚΤΩΡ η σύμβαση της οποίας έληξε και δεν ανανεώθηκε γιατί σε σχετικό διαγωνισμό επικράτησε προ τριμήνου η εταιρεία «Καινούργιος». Η τελευταία κέρδισε το διαγωνισμό με την υπόσχεση πως θα μεταφέρει την αποξηραμένη λυματολάσπη στην Πορτογαλία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει τις σχετικές άδειες. Το προϊόν της ξήρανσης  θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και απαιτούνται ειδικές άδειες για τη μεταφορά. Η δεύτερη εταιρεία, η Polyeco, του ομίλου Πολυχρονόπουλου, έχει ακόμα σύμβαση. Ομως, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ η οποία έπαιρνε τις μεγαλύτερες ποσότητες από την Polyeco έχει δηλώσει πως μέχρι τις 10 Γενάρη αδυνατεί να παραλάβει. Ούτως ή άλλως η κατάρρευση της οικοδομής στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε περιορισμό της παραγωγής τσιμέντου από τη μονάδα της εταιρείας.

    Η αποξηραμένη λυματολάσπη δε μπορεί να αποθηκευτεί για πολύ καιρό καθώς τα οργανικά στοιχεία οδηγούν, μετά από κάποιο διάστημα, σε αναφλέξεις. Οι βιομηχανίες που την έπαιρναν την αποθήκευαν προσωρινά και την χρησιμοποιούσαν άμεσα ως καύσιμο για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές. Γι' αυτό και στην ΕΥΔΑΠ αναζητούν άμεση λύση μεταφοράς της από την Ψυττάλεια. Οι δύο αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν πως είχαν ειδοποιήσει τη διοίκηση της εταιρείας για το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται μέσα στις γιορτές, αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s