Προ της κατάρρευσης και οι τελευταίοι της βαριάς βιομηχανίας

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η βαριά βιομηχανία της χώρας. Η πολυετής κρίση και η παρατεταμένη βουτιά της οικοδομής έχουν γονατίσει τους ισχυρούς ομίλους της χαλυβουργίας που θα καταγράψουν ζημιές περί τα 100.000.000 ευρώ για το 2011, με τη ζήτηση να υποχωρεί 70% στην εγχώρια αγορά. Η πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στη μονάδα Ασπροπύργου της Χαλυβουργίας Ελλάδος (πρώην Ελληνική Χαλυβουργία), με σίδηρο της οποίας είχε χτιστεί το Οχυρό Ρούπελ, αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρεις επιχειρηματικές οικογένειες που ελέγχουν τους ισχυρούς του χάλυβα: Η οικογένεια Μάνεση, που δημιούργησε τη Χαλυβουργία Ελλάδος, η οικογένεια Κ. Αγγελόπουλου της Χαλουβουργικής και οι Στασινόπουλοι του ομίλου Βιοχάλκο, θυγατρική του οποίου είναι η Σιδενόρ.

Οι τρεις όμιλοι επένδυσαν τα τελευταία χρόνια περί το ένα δίσ. ευρώ για την αναβάθμιση των εργοστασίων, αλλά πλέον οι μονάδες λειτουργούν ελάχιστες ώρες ημερησίως. Οι διοικήσεις βρέθηκαν απροετοίμαστες στη μεγάλη βουτιά της οικοδομής και των δημοσίων έργων, ενώ η προσπάθεια για ενίσχυση των εξαγωγών σκοντάφτει στο υψηλό κόστος ενέργειας και μεταφοράς. Η Χαλυβουργία Ελλάδος βρίσκεται ήδη σε διαμάχη με τους εργαζομένους του Ασπροπύργου, ενώ σκληρό αγώνα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας δίνουν οι υπόλοιποι δύο ανταγωνιστές και γείτονες στο Θριάσιο. Η οικογένεια Μάνεση, συμφώνησε με τους εργαζομένους στη μονάδα του Βόλου για την εφαρμογή 5ωρης απασχόλησης για τους επόμενους 4 μήνες, αλλά το σωματείο του Ασπροπύρου αρνήθηκε. Η κόντρα οξύνθηκε και η διοίκηση προχώρησε σε 50 απολύσεις. Στη συνέχεια υποσχέθηκε πως, παρά τις τεράστιες ζημιές που παρουσιάζει, θα τους επαναπροσλάβει αν δεχθούν το 5ωρο για τους επόμενους τρεις μήνες. Η διαμάχη συνεχίζεται.

«Η σημερινή ζήτηση στην εγχώρια αγορά δεν επαρκεί ούτε για τη λειτουργία μισής βάρδιας στις μονάδες» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος Αλεξ. Τικτόπουλος. Τα ίδια εργοστάσια που εργάζονταν μέχρι το 2006 – 07 σε τρεις βάρδιες (24 ώρες το 24ωρο) σήμερα λειτουργούν μόνο τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα ώστε να επωφεληθούν από τα φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. «Το 2011, η εγχώρια ζήτηση καλύπτει μόλις το 42% της χαμηλής αυτής παραγωγής» προσθέτει ο κ. Τικτόπουλος. Οι ελληνικές χαλυβουργίες στράφηκαν αναγκαστικά προς τις εξαγωγές, αλλά δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν το διεθνή ανταγωνισμό.

Κατά τον κ. Τικτόπουλο, «οι εξαγωγές ράβδων οπλισμού σκυροδέματος και χονδροσύρματος να αυξηθούν κατά 90% το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Σε σύγκριση με το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2006, οι εξαγωγές υπερτριπλασιάστηκαν (+ 230%). Όμως, οι εξαγωγές αυτές πραγματοποιούνται κάτω από τις συνθήκες του οξύτατου ανταγωνισμού που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά προϊόντων χάλυβα».

Στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται ακόμα και η μεταφορά γραμμών παραγωγής σε γειτονικές χώρες, ο πρόεδρος της Ενωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος επισημαίνει πως δεν μπορείς να βάλεις τις μονάδες σε βαλίτσα, όταν έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις. Θεωρεί πως αν δεν ξεκινήσουν άμεσα τα μεγάλα οδικά έργα που έχουν σταματήσει από τον περυσινό Νοέμβριο, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε ακόμα πιο δυσάρεστη θέση. Οι διοικήσεις των εταιρειών επαναλαμβάνουν πως οι συνθήκες επιβαρύνονται από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου (έπειτα από την πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) και τις επιβαρύνσεις στα ελληνικά λιμάνια.

«Το ήδη υψηλό κόστος ενέργειας επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο με την επιβολή, από την 1η Σεπτεμβρίου 2011, ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που ανέρχεται σε 5,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα» λέει ο κ. Τικτόπουλος. Το ύψος του φόρου είναι δεκαπλάσιο από το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία (0,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα)! Μάλιστα, τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιβάλλουν ΕΦΚ στις βιομηχανίες τους ή επιβάλλουν το ελάχιστο της Οδηγίας. Ολα δείχνουν πως αν δε βρεθεί σύντομα λύση, οι εικόνες του Ασπροπύργου θα επαναληφθούν και σε άλλα εργοστάσια του Θριασίου.

Ρεπορτάζ που έγραψα για την "Κυριακάτικη Δημοκρατία" – 11/12/2011

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s