Απίστευτο! Υπάρχει διαφθορά στις εφορίες

Εκπληκτη η πολιτική και δικαστική εξουσία έσπευσε να διατάξει ομοβροντία ερευνών, ενόρκων διοικητικών εξετάσεων, επειγουσών προκαταρκτικών εξετάσεων, εσωτερικών ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί αν ισχύουν όσα είπε στις αρχές της εβδομάδας ο πρώην γενικός γραμματεάς Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Διομήδης Σπινέλλης για τη διαφθορά στις εφορίες. Η ηγεσία του υπουργείου εγκαλεί, μάλιστα, τον κ. Σπινέλλη επειδή δεν μίλησε εγκαίρως και τα είπε κατόπιν εορτής, όταν δηλαδή είχε παραιτηθεί και αντικατασταθεί.  Είναι, δε, η δεύτερη φορά που ο πρώην γραμματέας ταρακουνά τους μέχρι πρόσφατα πολιτικούς του προϊσταμένους καθώς είχαν προηγηθεί διαρροές σύμφωνα με τις οποίες οδηγήθηκε σε παραίτηση επειδή δεν «κατάπιε» προσπάθεια παραγραφής παρανομιών που συνδέονται με λαθρεμπόριο πετρελαίου. Και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Σπινέλλης μίλησε κατόπιν εορτής λένε οι άσπονδοι φίλοι του.

Από τις αντιδράσεις τόσο των μελών της κυβέρνησης, όσο και της Δικαιοσύνης αρκετοί συμπεραίνουν, πάντως, πως δεν είχαν ακούσει σχεδόν τίποτα για τη διαφθορά του φορολογικού μηχανισμού. Δεν ήξεραν τίποτα για τον τρόπο με τον οποίο πλούτισε μια μερίδα υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που εργάζεται στις εφορίες. Ούτε για τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες στο παρελθόν μια θέση ελεγκτή σε μια καλή εφορία «αγοράζονταν» αφού αυτός που θα την έπαιρνε θα έβγαζε πολύ περισσότερα αρμέγοντας τους φορολογούμενους. Ούτε για τα κυκλώματα εφοριακών και λογιστών που «καθάριζαν», με το αζημίωτο για τους φορολογούμενους. Ούτε για την πλήρη αποσάθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αφού αρκετοί υπάλληλοι είχαν δικά τους «μαγαζιά». Ούτε για το γεγονός πως οι φορολογούμενοι που πάνε σήμερα στις εφορίες συναντούν υπαλλήλους – ήρωες που δίνουν μάχη με την ανοργανωσιά, την έλλειψη τεχνολογικής υποδομής, τους τόνους χαρτούρας και τον παραλογισμό της φορολογικής νομοθεσίας.

Το «σύστημα 4-4-2» (40% ο εφοριακός, 40% ο φορολογούμενος και 20% το δημόσιο ταμείο) δεν ακούστηκε για πρώτη φορά. Είχε μιλήσει γι' αυτό εδώ και χρόνια, πάλι εκ των υστέρων και χωρίς να πράξει τίποτα για να σταματήσει τη φάμπρικα, ο Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος είχε περάσει από το υπουργείο Οικονομικών. Τότε, βέβαια, ήταν η εποχή της «ισχυρής Ελλάδας» και ουδείς ασχολήθηκε με τις δηλώσεις Φλωρίδη. Και ας ήξεραν πως οι γείτονες ισχυρών παραγόντων της οικονομικής ζωής, σε ακριβές συνοικίες της Αττικής, είναι διευθυντές και άλλα στελέχη εφοριών ή πολεοδομιών. Γι' αυτό και ένας πρώην βουλευτής είχε δηλώσει πως είναι εύκολο να βρεις τους επίορκους στις εφορίες: «Τους ζητάς τη διεύθυνση κατοικίας για να στείλεις ευχετήρια κάρτα» είχε πει. Βέβαια, η περίπτωση ενός από τους υπόπτους της Siemens, που δήλωνε ως κατοικία το Παγκράτι ενώ έμενε στην Εκάλη, δείχνει πως δεν είναι τόσο εύκολο να τσιμπήσεις τα τρωκτικά.

Οι πολίτες γνωρίζουν τι ακριβώς θα συμβεί από εδώ και πέρα: Η έρευνα του κ. Βενιζέλου και ο δικαστικός έλεγχος θα κρατήσουν αρκετό καιρό ώστε να ξεχαστεί η υπόθεση και στο τέλος θα μπουν «στο αρχείο». Οπως τόσες και τόσες «επείγουσες προκαταρκτικές εξετάσεις». Αν και η κινητικότητα των δικαστικών αρχών το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει προσδοκίες.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s