Απελευθέρωση Κλειστών Επαγγελμάτων και άλλα αστεία

 

Οι νόμοι για την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων δεν είναι οι μοναδικοί από τα 220 νομοθετήματα της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν εφαρμόζονται. Δείχνει, όμως, το μέγεθος της υποκρισίας που χαρακτήρισε τη δράση του δήθεν μεταρρυθμιστή τέως πρωθυπουργού και των πρωτοπόρων υπουργών του οι οποίοι τρέχουν ασυγκράτητοι να «αλλάξουν την Ελλάδα». Οι αλλαγές περιορίζονται στα λόγια μέσω της πολύωρης παρουσίας τους σε πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την «επανάσταση» του υπουργού Υγείας Ανδρ. Λοβέρδου με το ωράριο και το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων, τίποτα δεν έχει γίνει. Ενάμισι χρόνο μετά την πολυήμερη αναστάτωση εξαιτίας της δήθεν απελευθέρωσης των αδειών για φορτηγά δημόσιας χρήσης βρισκόμαστε επίσης στα ίδια (με τη …βοήθεια της οικονομικής κρίσης). Πέντε μήνες μετά την «απελευθέρωση» των ταξί και ακόμα συζητούμε το πλαίσιο. Ο κ. Γ. Ραγκούσης νόμιζε πως οι αγορές ανοίγουν με μια δήλωση του υπουργού και όχι με διαβούλευση με την αγορά ώστε να εφαρμοστεί ένα πλαίσιο που θα λειτουργεί.

Από 1ης Ιουλίου υποτίθεται πως δεκάδες επαγγέλματα έχουν ανοίξει. Στη θεωρία, γιατί στην πράξη τα αρμόδια υπουργεία «ξέχασαν» τα σχετικά προεδρικά διατάγματα! Πάρτα για παράδειγμα τα …«ευγενή» κλειστά επαγγέλματα όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι συμβολαιογράφοι. Ακόμα επιβάλλεται η παρουσία δικηγόρου ή η σφραγίδα μηχανικού σε σειρά συναλλαγών όπου τον σχετικό έλεγχο θα έπρεπε να τον κάνουν ΔΩΡΕΑΝ οι πολυπληθείς υπηρεσίες του δημοσίου. Ακόμα ρυθμίζονται με σειρά «φωτογραφικών» διατάξεων τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, αλλά και το ύψος της αμοιβής για σειρά εργασιών.

Το ίδιο ισχύει για συμβολαιογράφους, ορκωτούς ελεγκτές και άλλες επαγγελματικές ομάδες που έχουν το προνόμιο να βγάζουν χρήματα όχι μόνο επειδή μοχθούν, αλλά και επειδή έχουν μια σφραγίδα… Ετσι, βέβαια, εξασφαλίζουν έσοδα δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που είχαν την ατυχία να σπουδάσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο, σε εποχές που το χρήμα ήταν άφθονο. Τώρα, όμως, αυτές οι αμοιβές (ενίοτε άνευ λόγου…) αποτελούν βαρίδι στην προσπάθεια για αναστροφή της παρατεταμμένης ύφεσης.

Την ίδια στιγμή που όλοι συμφωνούν πως το βραχυκύκλωμα στη Δικαιοσύνη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελλάδας, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ψηφισθέντες νόμους (δεν έχουν εκδοθεί εδώ και ένα χρόνο τα σχετικά προεδρικά διατάγματα) για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, κλπ που θα αποφόρτιζαν τις δικαστικές αίθουσες. Δεν τα εφαρμόζει επειδή αντιδρούν οι δικηγόροι, όπως δεν εφαρμόζει και νομοθετήματα για το επάγγελμα του μηχανικού επειδή αντιδρά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Εδώ και χρόνια η χώρα μας διασύρεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα επαγγελματικά δικαιώματα σειράς προνομιούχων συμπατριωτών μας. Συνήθως η Βουλή ψηφίζει κάποια υποκριτική ρύθμιση η οποία ανοίγει ένα παράθυρο, αλλά ταυτόχρονα κλείνει όλες τις πόρτες, όπως συνέβη με τις εξαγγελίες για τους δικηγόρους ή τους φαρμακοποιούς. Δεκάδες προεδρικά διατάγματα, τα οποία ενίοτε έχουν ψηφιστεί πριν από 50 και 70 χρόνια, ρυθμίζουν τη δραστηριότητα δεκάδων επαγγελμάτων ή επιτρέπουν σε λίγες προνομιούχες ομάδες να λειτουργούν με περιθώρια κέρδους απίστευτα για τους πληβείους σε εποχές κρίσης.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Απελευθέρωση Κλειστών Επαγγελμάτων και άλλα αστεία

  1. Ο/Η atmat λέει:

    Έχουμε δύο φαρμακείο στην οικογένεια αλλά ήμουν υπέρ του ανοίγματος του επαγγέλματος. Βλέποντας το πως είναι η κατάσταση όμως στην Τσεχία όπου ήρθα για σπουδές φαρμακευτικής δεν είμαι σίγουρος ότι το άνοιγμα του επαγγέλματος θα φέρει κάποια θετική εξέλιξη – μάλλον το αντίθετο.Φοβάμαι πως το ίδιο θα γίνει και με τα ταξί κλπ. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω άποψη – ή μάλλον έχω αλλά δεν πιστεύω πως έχει σημασία – για το άνοιγμα ή όχι. Αυτό που με απασχολεί είναι ο τρόπος που θα γίνει αυτό, και δεδομένου ότι μιλάμε για τσίρκο στην βουλή, πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει με τους χειρότερους όρους ζούγκλας κι ότι τα φαρμακείο θα γίνουν super-market εν μια νυκτί και θα σταματήσουν να παρέχουν – γιατί απλά δεν θα βγαίνουν – το επίπεδο περίθαλψης που προσφέρουν σήμερα, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο το επίπεδο της χώρας.Μπορεί να κάνω και λάθος, θα δείξει η νεκροψία.ps. Μιλάω γι αυτό το επάγγελμα, αλλά θα μπορούσε στην θέση του να είναι κάποιο άλλο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s