15.000 ευρώ το κεφάλι…

Ο Ηλίας και η Μαρία είναι Αλβανοί. Δε γνώρισαν άλλο τόπο από την Ελλάδα. Ηταν 4 χρονών όταν ήρθαν στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Εδώ πήγαν σχολείο, εδώ μεγάλωσαν, εδώ γνωρίστηκαν, εδώ ερωτεύτηκαν, εδώ εργάζονται. Εργάζονταν, για την ακρίβεια. Η Μαρία δουλεύει ακόμα σε ταμείο σούπερ μάρκετ, αλλά ο Ηλίας δε μένει πια εδώ. Μετακόμισε στον Καναδά, αφού η οικοδομή στην Ελλάδα βρίσκεται υπό το μηδέν εδώ και πολλούς μήνες.

Για να πάει στον Καναδά, όπου η αγορά κατοικίας ανθεί (και πολλοί προβλέπουν πως θα είναι η επόμενη «φούσκα» που θα σκάσει στη Βόρεια Αμερική), ο Ηλίας πλήρωσε 15.000 ευρώ για να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο. Βλέπετε δεν είχε προλάβει να πολιτογραφηθεί Έλληνας, Βορειοηπειρώτης, κλπ. Που πλήρωσε τα 15.000; Σε κύκλωμα στο οποίο συμμετέχουν δικηγόροι πέραν πάσης υποψίας και αστυνομικοί.

Το κύκλωμα λειτουργεί σαν καλολαδωμένη μηχανή, εκμεταλλευόμενο την οικονομική κρίση η οποία πλήττει πρώτα τους μετανάστες στην Ελλάδα. Είναι σε θέση να αγοράζει ακόμα και διαβατήρια από τρίτους τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την έξοδο μεταναστών από την Ελλάδα.

Αν βρεις ένα τέτοιο διαβατήριο τότε θα πληρώσεις μόνο 5.000 – 6.000 ευρώ. Αν θες καινούργιο ελληνικό διαβατήριο τότε το ποσό εκτοξεύεται στα 15 χιλιάρικα. Το κύκλωμα κινείται πέριξ των μεταναστών που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο και τους προτείνει αγορές. «Εχεις 5.000 τώρα στο τραπέζι αν μου το δώσεις» έχει ακούσει πολλές φορές η Μαρία.

Στην περίπτωση του Ηλία, δεν υπήρχαν όλα τα χρήματα για το διαβατήριο. Πλήρωσε καμία 10.000 ευρώ που είχαν μαζέψει με τη Μαρία, πήρε το διαβατήριο από τον καλοσυνάτο δικηγόρο, ο οποίος συνεργάζεται με καλοσυνάτο αστυνομικό και την κοπάνησε για τον Καναδά. Που να βρεθούν τα άλλα 15.000 για να φύγει και η Μαρία; Πήγε με το αλβανικό της διαβατήριο στην πρεσβεία του Καναδά και ζήτησε τουριστική βίζα. Αμ δε! Οι προξενικές αρχές απέρριψαν το αίτημα της. «Πως κατάλαβαν πως θα έμενε;» αναρωτιόνταν η μητέρα της.

Η οικογένεια της Μαρίας, που ξέμεινε στο βυθιζόμενο πλοίο, δυσκολεύονταν να πληρώσει τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ για το διαβατήριο του Ηλία. Σχεδόν κάθε ημέρα εμφανίζονταν στο σούπερ μάρκετ άνθρωπος του δικηγόρου ο οποίος απειλούσε πως «αν δεν σκάσετε τα πέντε χιλιάρικα, έχουμε τρόπο να πάρουμε πίσω το διαβατήριο και να γυρίσουμε τον Ηλία στην Ελλάδα με το ζόρι»! Τελικά τα χρήματα βρέθηκαν και η Μαρία μαζεύει αυτό τον καιρό τα άλλα 15.000 που χρειάζεται για να φύγει και αυτή με ελληνικό διαβατήριο για τον Καναδά.

 

*Τα ονόματα είναι τυχαία, η ιστορία είναι αληθινή

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s