Δεν είχαν να παρουσιάσουν ούτε ένα επιτυχημένο έργο στο ελληνικό δημόσιο

Χθες πήγα σε μια συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η ΙΒΜ Hellas για τα 100 χρόνια της ΙΒΜ. Ο νέος επικεφαλής της θυγατρικής (υπεύθυνη για αγορές Ελλάδας και Κύπρου) του αμερικανικού ομίλου Σπύρος Πουλίδας μιλούσε επί 1,5 ώρα για την ιστορία της ΙΒΜ και για την επίσης πολυετή παρουσία της στην Ελλάδα. Παρουσίαζε και παραδείγματα από επιτυχημένα έργα που υλοποίησε η ΙΒΜ Hellas σε κάθετους τομείς, από τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες και την υγεία μέχρι το δημόσιο τομέα.

Και ενώ ο Σπ. Πουλίδας αράδιαζε με περισσή περηφάνια (δικαίως!) σειρά ονομάτων και έργων σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και γενικά ιδιωτικό τομέα, τα πράγματα άρχισαν να σκουραίνουν όταν έφτασε στην υγεία και το ελληνικό δημόσιο. Ξέρετε πιο παράδειγμα έργου ανέφερε για να καταδείξει την παρουσία της ΙΒΜ στο ελληνικό δημόσιο; Το σύστημα αυτοματισμού (eOAS electronic Office Automation System) που εγκατέστησε στο δημόσιο τομέα της Κύπρου! Στην υγεία, ευτυχώς, ο άνθρωπος είχε ένα παράδειγμα από την Ελλάδα: Το σύστημα για τα στρατιωτικά νοσοκομεία «Φίλιππος» το οποίο κατακυρώθηκε (μετά από διετή δικαστικό αγώνα με την Intracom) στην ΙΒΜ Hellas και παραδόθηκε στα τέλη του 2010.

Για τα περίφημα έργα στα ΠΕΣΥπ (ύψους περί τα 40 εκατ. ευρώ) δεν είπε τίποτα ο κ. Πουλίδας. Τον ρώτησα, όμως (επειδή και η ΙΒΜ είχε αναλάβει δύο έργα ΠΕΣΥπ) να μας εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ουδέποτε παραδόθηκαν. Κατά την πάγια τακτική χαμηλών τόνων της ΙΒΜ, ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής, απέφυγε τις κορώνες. Είπε μόνο πως «έχουμε μεγάλη υστέρηση στην απορρόφηση επενδύσεων τεχνολογίας με τον σωστό τρόπο». Είπε επίσης πως σε δύο από τα νοσοκομεία του Β’ ΠΕΣΥπ Αττικής (Ασκληπείο και Σωτηρία), που πρόλαβε η ΙΒΜ να εγκαταστήσει το σύστημα (πριν διακοπεί το έργο), λειτουργεί κανονικά.

Φανταστείτε, όμως, τη στρέβλωση: Είσαι η ΙΒΜ, έχεις 100 χρόνια ιστορία, έχεις αναλάβει κορυφαία έργα σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν έχεις να δείξεις ΕΝΑ πρόσφατο έργο στο ελληνικό δημόσιο. Θα μου πείτε, το Police On Line, το σύστημα για τα Σώματα Ασφαλείας, υλοποιήθηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου με βάση την ΙΒΜ, αλλά από συνεργάτη (την Byte). Ναι, αλλά ποιο έργο στο ελληνικό δημόσιο κρίθηκε τόσο στρατηγικό, τόσο ωραίο ώστε να το υλοποιήσει η ίδια η ΙΒΜ Hellas όπως κάνει σε δεκάδες έργα του ιδιωτικού τομέα (από την Εθνική Τράπεζα μέχρι τη Vodafone); Κανένα, αφού τα περισσότερα ήταν τόσο κακοστημένα ή «μοιρασμένα» που η ΙΒΜ Ελλάδος δεν θέλησε να συμμετάσχει ή δεν κατάφερε να τα αναλάβει.

Μην παρεξηγήσετε τις προθέσεις μου: Το σημείωμα δεν αποτελεί ύμνο στην ΙΒΜ. Απλώς η απουσία παραδείγματος από έργο στο ελληνικό δημόσιο δείχνει την 20ετή κακοδαιμονία που μας κόστισε 3 – 4 δισ. ευρώ, χωρίς οι κρατικοί φορείς να διαθέτουν στοιχειώδη τεχνολογική υποδομή.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s