Ενέργεια: Χάσαμε πάλι το δάσος και βλέπουμε το δέντρο

Ο θόρυβος των τελευταίων ημερών για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει πως, για μια ακόμα φορά, βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Οι πολεμικές ιαχές της ΓΕΝΟΠ, του τελευταίου ισχυρού συνδικάτου στις πρώην ΔΕΚΟ, οι κυβερνητικές δηλώσεις περί "μη πώλησης της ΔΕΗ" και η υποκριτική στάση μερίδας της αντιπολίτευσης,  κρύβουν την πραγματικότητα. Και η σκληρή πραγματικότητα λέει πως εδώ και δέκα χρόνια η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανοίξει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Από αυτή την καθυστέρηση επωφελούνται ορισμένοι αετονύχηδες, ενώ υφίσταται σημαντική ζημιά η εθνική οικονομία, επειδή απουσιάζουν οι σοβαρές επενδύσεις.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας δυσκολεύονται να πιστέψουν πως αυτή τη φορά η Ελλάδα θα προωθήσει ουσιαστικά μέτρα για το "άνοιγμα" της αγοράς ενέργειας και γι' αυτό το λόγο πρότειναν την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει αυτό το ενδεχόμενο και πράγματι ετοιμάζει πλέγμα ουσιαστικών αλλαγών στην ενέργεια. Μέσα στην αναμπουμπούλα των ημερών κάποιοι συνιστούν να μελετήσουμε καλύτερα την αγορά τηλεπικοινωνιών, έναν από τους λίγους τομείς που πραγματικά "άνοιξαν" την τελευταία 10ετία.
Σήμερα οι καταναλωτές απολαμβάνουν υπηρεσίες πολλαπλάσιας ποιότητας με υποπολλαπλάσιο κόστος από την εποχή που ο ΟΤΕ μονοπωλούσε τις τηλεπικοινωνίες και ήθελες "μπάρμπα στην Κορώνη" για να αποκτήσεις τηλέφωνο ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας… Οταν "άνοιγε" η αγορά, πάλι υπήρχαν φωνές που μίλαγαν για την καταστροφή του ΟΤΕ, το "ξεπούλημα εθνικού πλούτου" και άλλα ηχηρά παρόμοια. Ομως, ο ΟΤΕ επέζησε, προσαρμόστηκε και κατάφερε να επικρατήσει του ανταγωνισμού από τους ιδιώτες σε αγορές όπως η κινητή τηλεφωνία.
Πράγματι, ο οργανισμός ξέχασε τα εύκολα κέρδη. Πράγματι μέχρι να ωριμάσει η αγορά τηλεπικοινωνιών εμφανίστηκαν διάφοροι "αεριτζήδες" (όπως λέει η ΓΕΝΟΠ για τους ιδιώτες επενδυτές στην ενέργεια) και "τυχοδιώκτες". Η αγορά είναι, όμως, αμείλικτη και σύντομα τιμώρησε τους επιτήδειους. Το ξεκαθάρισμα συνεχίζεται, αλλά σήμερα οι καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές και πληρώνουν πολύ λιγότερα για εξαιρετικά προηγμένες υπηρεσίες.
Οσοι υποστηρίζουν πως μέχρι σήμερα οι ιδιώτες στην ενέργεια έχουν επενδύσει ελάχιστα και έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη λένε τη μισή αλήθεια. Χάρη στο ιδιόμορφο "άνοιγμα" της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, μέσω του μοιράσματος "υποσχετικών" (δηλαδή αδειών για αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, κλπ), χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, επικράτησε χάος. Οι ιδιώτες πράγματι δεν επένδυσαν σε μεγάλες λιγνιτικές μονάδες, αλλά προτίμησαν τα εύκολα κέρδη από μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο.
Μήπως τώρα πρέπει να μπει τάξη στο μπάχαλο της τελευταίας δεκαετίας ώστε να προσελκύσει η χώρα μας τεχνογνωσία και κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές;

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

9 Responses to Ενέργεια: Χάσαμε πάλι το δάσος και βλέπουμε το δέντρο

 1. Ο/Η Tom Tziros λέει:

  Με δεδομένο το ότι η ΔΕΗ ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, όταν λες «επωφελούνται ορισμένοι αετονύχηδες» εννοείς…;;;Από την άλλη σε μια περίοδο σαν και αυτή (οικονομική) η αύξηση των λογαριασμών (κυρίως λόγω αύξησης της «πρώτης ύλης» από ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα επιθυμητή; ή αν θέλεις είναι δυνατόν να το αντέξουμε οικονομικά;

 2. Ο/Η lolasc λέει:

  Συμφωνώ σε όλα. Η αγορά είναι ανισόρροπα απελευθερωμένη. Σχεδόν μονοπωλιακή στην συμβατική παραγωγή από την ΔΕΗ και τελείως ανοιχτή σε ιδιώτες (και με ελάχιστη παρουσία της ΔΕΗ) στις ΑΠΕ. Και το ένα και το άλλο δημιουργούν προβλήματα στις δύο υπο-αγορές η οποίες πρέπει να ομογενοποιηθουν.

 3. Ο/Η Fotis Kollias λέει:

  Για Tom TzirosΕπωφελούνται όμιλοι (κυρίως ελληνικοί) οι οποίοι επενδύουν σχετικά μικρά ποσά (από μονάδες φυσικού αερίου μέχρι αιολικά, κλπ) με τεράστια απόδοση. Δεν βλέπουμε επενδύσεις σε μεγάλες λιγνιτικές μονάδες (πως να δούμε, θα πει κάποιος, όταν αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες μόνο στη σκέψη μιας τέτοιας επένδυσης;), δε βλέπουμε πολλούς ξένους να ενδιαφέρονται για επενδύσεις πέραν των ΑΠΕ. Κάτι σημαίνει αυτό. Σημαίνει πως υπάρχει η στρέβλωση που περιγράφει ο Χρήστος (lolasc), σημαίνει πως όλοι βολεύτηκαν με αυτή τη στρέβλωση. Οι ιδιώτες γιατί έπαιρναν παχυλότατες επιδοτήσεις στις ΑΠΕ, κλπ, κλπ

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Πρώτον, ΔΕΗ και ΟΤΕ δεν είναι συγκρίσιμα ως προς τις υπηρεσίες. Δηλαδή, με ποιο τρόπο θα παρέχει «ποιοτικότερο» ρεύμα ο ιδιώτης; Δουλευόμαστε;;Δεύτερον, βλέπω πως η προπαγάνδα του Αλαφούζου και των άλλων που θέλουν σύντομα να απλώσουν τα ξερά τους, καλά κρατεί.Τρίτον, μην ξεχνάμε πως ο ιδιώτης που θα μπει στην αγορά ενέργειας (με δανεικά φυσικά!!!), θα προσπαθήσει να κάνει απόσβεση το συντομότερο (για να μειώσει και τα έξοδα προς τράπεζες) … που σημαίνει, προσδεθείτε και ετοιμαστείτε για ΤΡΕΛΕΣ αυξήσεις.

 5. Ο/Η Fotis Kollias λέει:

  Δεν είναι ζήτημα προπαγάνδας. Είναι η σκληρή πραγματικότητα. Ηδη πολλοί «έχουν απλώσει τα ξερά τους» (ενδιάμεσοι, επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που «καθαρίζουν» για τις άδειες αιολικών, κλπ). Ας αφήσουμε να απλώσει και κανένας σοβαρός…

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Τα *πάντα* είναι ζήτημα προπαγάνδας, απλά δεν το έχει καταλάβει ακόμα ο κόσμος. Τι σχέση έχουν οι άδειες των αιολικών ή κάποιοι επίορκοι με αυτό; Πάμε στη λογική «αφού υπάρχουν επίορκοι υπάλληλοι, να γκρεμίσουμε το σύμπαν» ?Αν απλώσουν οι «σοβαροί» … θα γίνει αυτό που είδαμε στην Ολυμπιακή. Ευχαριστώ, δε θα πάρω.

 7. Ο/Η lolasc λέει:

  @Espoir Esp Δεν γκρεμίζεται το σύμπαν, μόνο το κομμάτι του που πάλιωσε. Μία Ολυμπιακή 2 θέλουμε όλοι να αποφύγουμε. Αυτό δε το «δεν το έχει καταλάβει ακόμα ο κόσμος» το έχω ακούσει από όλο τον κόσμο ….

 8. Ο/Η Fotis Kollias λέει:

  @Espoir Esp Αλλο πράγμα η Ολυμπιακή. Την είχαν διαλύσει οι δήθεν φύλακες του «εθνικού πλούτου» πριν την πάρουν οι ιδιώτες… Τώρα οι δήθεν φύλακες «της περιουσίας του Ελληνικού λαού» θέλουν να ξεκοκκαλίσουν κι άλλο τη ΔΕΗ… Όσο μένει στα χέρια τους, τόσο χειρότερα!

 9. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Όταν θα έχουμε την επιλογή να προ-πληρώσουμε ρεύμα 5 φορές ακριβότερα σε έναν ιδιώτη που τελικά θα πτωχεύσει επειδή δε θα φτάσει ποτέ την κρίσιμη μάζα πελατών (πόσες εταιρείες παροχής σταθερής τηλεφωνίας τα κατάφεραν;; πόσοι πελάτες μείνανε με το λογαριασμό και no service στο χέρι;;) … τότε θα καταλάβουν όλοι τη βλακεία του «εκσυγχρονισμού» και τις λοιπές παπάρες που θα φέρουν οι ιδιώτες στην παροχή ενέργειας.Φυσικά και *άλλο* πράγμα η Ολυμπιακή. Ως προς τον ελεύθερο ανταγωνισμό, που «ενισχύθηκε» μόλις την πουλήσανε, τι έχετε να πείτε όμως; … Αν είναι να πουλήσουμε τη ΔΕΗ σε κάποιον, απλά για να ενωθεί τον άλλο μήνα με τον Μυτιληναίο, θα έχουμε ενισχύσει κάποιον ανταγωνισμό;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s